Slider

DIY: maljakko ja kalkkimaali

28. maaliskuuta 2014

Minua kohtasi jälleen epäonni tietokoneeni kanssa ja se on matkalla huoltoon. En saa konetta jostain syystä ladattua. Virtajohto ainakin on ihan ehjä.

Tätä pikapostausta kirjoittelen siis miehen koneelta. Vähän on orpo olo ilman omaa konetta ja tuntuu, että kaikkeen menee tuplasti enemmän aikaa.


Minua on vaivannut pieni DIY innostus ja ajattelin purkaa sen kaapin kätköistä löytyneeseen turkoosiin ruukkuun. Ruukku oli tosi kiva malliltaan jo kokonsa puolesta, mutta turkoosi väri ei oikein napannut. Mietin ensin, että olisin maalannut ruukun valkoiseksi mustilla raidoilla Tine K:n tyyliin, mutta maalikätkööni kurkatessani siellä ei enää ollutkaan yhtään mustaa maalia jäljellä. Sen sijaan löysin makkarin seinän maalaamisesta ylijäänyttä kalkkimaalia, Kalklitiria. Vähän mietin, että mahtaako se pysyä liukkaan ruukun pinnassa, mutta pitihän sitä yrittää. Maalasin ruukun ensin kaksi kertaa valkoisella maalilla ja tämän jälkeen kolme kertaa kalkkimaalilla. Hyvin tarttui ja lopputulos on ihana ja hyvin luonnollinen. Väriltään ruukku on lähellä sohvan pellavatyynyjä. :)


Yritän muuten opetella käyttämään Instagramia, nimimerkillä saakurkistaa. ;)

Oikein mukavaa viikonloppua kaikille! :)



Valokuvauksen perusteet

23. maaliskuuta 2014


Saan aika paljon kyselyitä valokuvaamisesta ja välineistöstäni, joten ajattelin pyhittää aiheelle ihan oman postauksensa. En ole mikään ammattivalokuvaaja, joten pahoittelen jos mukaan eksyy vääriä termejä. Yritän kirjoittaa aiheesta helposti ymmärrettävällä tavalla.

Ensimmäinen järjestelmäkamera, jolla aloitin kuvaamisen oli Canon 400 D. Kuvailin ja harjottelin sillä noin kolme vuotta, jonka jälkeen ostimme Canonin 5D mark II-
kameran, joka minulla on siis tällä hetkellä käytössä.

Tuossa Canonin 5D mark II-mallissa on suurempi kenno verrattuna perusmallin järjestelmäkameroihin. Kamera on suunniteltu lähinnä ammattilaiskäyttöön ja sitä käyttävätkin useat ammattivalokuvaajat. Suuren kennon etuja ovat mm. suurempi pikselimäärä ja parempi valon keräys kyky. Nämä ominaisuudet vähentävät kohinaa ja valokuvien laatu on parempi. Jotta näistä ominaisuuksista sitten on hyötyä on satsattava hyvälaatuisiin objektiiveihin.

Kuvituksena muutama otos perjantailta. Pääsin kuvaamaan ystävän 7,5 kk ikäistä neitiä.


Objektiiveja kameralaukusta löytyy tällä hetkellä neljä ja kovasti haaveilen parista uudesta. Eniten käytän Canonin 50 mm (=polttoväli) f 1.4-objektiivia. Se on kiinteä (ei zoom-ominaisuutta) valovoimainen objektiivi (Valovoima tarkoittaa suurinta mahdollista aukkoa, johon objektiivi pystyy. Mitä pienempi objektiivin f-luku (kertoo aukon koon) on sitä enemmän kennolle pääsee valoa= helpommin valoisampia kuvia). Se on hyvä perusobjektiivi, joka soveltuu esim. ihmisten ja asunnon kuvaamiseen. Kuvaan ei "mahdu" hirveän paljon tavaraa ja esimerkiksi pienessä huoneessa kuvaaminen on hankalaa, minkä vuoksi haaveilen hieman laaja-alaisemmasta objektiivista.

Kameran polttoväli määrittää sen, kuinka paljon kuvaajan edessä olevasta näkymästä piirtyy kennolle. Mitä suurempi polttoväli on (mm-luku), sitä pienempi on kuva ala ja vastaavasti pienellä polttovälillä kuva-ala
 on suuri. Esimerkkinä vaikkapa muotokuvaukseen hyvin soveltuva 85 mm ja maisemakuvauksessa puolestaan suositaan usein alle 30 mm polttoväliä.

On olemassa kiinteitä ja zoom-objektiiveja. Zoom-objektiivilla polttoväliä voidaan muuttaa.


Ennen valokuvan ottamista kannattaa kiinnittää huomiota ainakin seuraaviin asioihin:

-Perehdy kameran toimintoihin huolella.
-Tarkista, että objektiivi on puhdas (pienetkin roskat, sormenjäljet, lumihiutaleet, vesipisarat ym. näkyvät kuvissa).
-Hyödynnä luonnonvaloa mahdollisimman paljon.
-Mieti mitä haluat saada kuvaan. Kokeile eri kuvakulmia ja eri korkeuksilta kuvaamista.
-Mieti mihin haluat tarkentaa. Nykyisin automaattitarkennus on hyvin laadukasta, joten sillä pärjää lähes kaikissa kuvaustilanteissa. Mikäli objektiivi tukee automaattitarkennusta, muista tarkentaa (laukaisunappi puoliksi pohjaan), ennen kuvan ottoa.

Kuvattaessa kameran täysautomaattiasetuksella, saadaan lopputulokseksi hyviä perusvarmoja kuvia. Jos haluaa lähteä kokeilemaan jotain uutta, saada entistä parempia kuvia tai kuvaustilanne on hieman haastavampi, pystyy järjestelmäkameroissa säätämään lähes kaikkia kuvaustoimintoja.

Ainakin seuraaviin toimintoihin kannattaa perehtyä:

-Mitä pienempi ISO-arvo, sen vähemmän kohinaa kuvassa esiintyy. Hämärässä kuvatessa joutuu yleensä käyttämään isompaa ISO-arvoa, jos ei käytä esimerkiksi salamaa tai pidempää valotusaikaa.
-Valotusaikaa säätämällä saa erilaisia effektejä kuvaan esim. autotiellä valot näkyvät viivoina tai kävelevä ihminen epäselvänä "haamuna". Kannattaa myös kokeilla kuvata virtaavaa vettä pidemmällä valotusajalla, lopputulos on hieno.
-Jos valotusaika on pitkä on käytettävä jalustaa, sillä käsivaralla kameraa ei saa pidettyä riittävän vakaana kovin pitkää aikaa.



Useasti valokuvat otetaan JPEG-muodossa, jolloin ne on "pakattu" pienemmiksi. Kuvat ovat siis pienempi kokoisia ja vievät vähemmän tilaa muistikortilta ja tietokoneelta. Kuvaan mahtuu tällöin vähemmän "tietoa" ja esimerkiksi kuvan väritarkkuus vähenee. JPEG-kuvien jälkikäsittely on myös rajallisempaa. Osasta kameroista tallennusmuodon voi vaihtaa toiseen, jolloin yleensä käytetään RAW-formaattia. RAW-kuvalle voi jälkikäteen tehdä sellaisia säätöjä, mitä JPEG-kuville tehdään jo kuvanottohetkellä. Tarpeeksi suuri JPEG -tiedosto riittää kuitenkin usein ja on varsin monikäyttöinen.


Valokuvaamista ei voi oikein muuten oppia kun harjoittelemalla ja kokeilemalla rohkeasti eri säätöjä. On hyvä perehtyä ainakin hieman valokuvauksen perusteisiin, sillä se auttaa paremmin ymmärtämään miten kamera ja objektiivit toimivat ja helpottaa huomattavasti valokuvaamista.


Paljon hyviä kuvia kaikille! :)


Kierrätystä parhaimmillaan

19. maaliskuuta 2014

Kun eteeni tupsahti mahdollisuus ostaa Vitran RAR-keinutuoli käytettynä, mutta täysin uudenveroisessa kunnossa, en miettinyt asiaa hirveän pitkään. Säästin aika paljon kun ostin loput ruokapöydän tuolit käytettynä, joten tuolibudjetistani löytyi vielä tilaa tälle ihanuudelle. :)


Meillähän on alakerta aika lailla yhtä ja samaa tilaa ja näkymä on hyvin avoin joka suuntaan. Tuoli yhdistää nyt kivasti olohuoneen ruokahuoneen kanssa, sillä ruokahuoneestahan löytyy kromijalkaiset DSR-tuolit.

Myöskin keittiö on yhtä ja samaa avointa tilaa olohuoneen ja ruokahuoneen kanssa ja miten ihanasti nuo vaahtera jalakset sopivatkaan yhteen keittiön yläkaappien kanssa! :)


Tämä tuoli on ollut haavelistallani jo pidemmän aikaa, joten oli ihan mahtava tunne saada tämä haave vihdoin toteutetuksi.

Olen sitä mieltä, että kun jotain haavetta varten joutuu oikeasti säästämään ja odottamaan haaveen toteutumista, toteuduttuaan sitä osaa arvostaa paljon enemmän. Myöskään kyllästyminen ei iske samalla lailla. Yritän pyrkiä siihen, että ostaisin kotiini vain sellasia juttuja, joista todella pidän. Haluan ennen kaikkea välttää väliaikaisratkaisuja ja tavaroiden pois heittämistä. Arvokkaamilla esineillä ja huonekaluilla jälleenmyyntiarvo säilyy, ne kestävät aikaa ja niille löytyy helposti ostaja, jos joskus sattuukin kyllästymään. Tällaisiin vähän suuremmalla "vaivalla" hankittuihin esineisiin syntyy myöskin vahvempi tunneside, vai mitä mieltä olette?

Oikein mukavaa keskiviikkoa! :)


Vauvan 4kk kuulumiset

16. maaliskuuta 2014

Meidän hurmaava pieni neiti täyttää tänänään 4kk, joten ajattelin tänne taas päivitellä hieman neidin kuulumisia. Neidin 2kk kuulumiset pääset lukemaan tästä.


Neiti osaa nyt vähän nauraa. Ensimmäiset naurun kiherryksen kuulimme 3kk neuvolan aikoihin ja miten ihana ääni se aina onkaan! Sydänhän siinä sulaa onnesta. :)

Pikkuinen osaa kääntyä mahalta selälleen ja selältä kyljelleen. Hän juttelee ja hymyilee paljon ja seuraa tarkasti kaikkea ympärillä tapahtuvaa.

Neiti vaikuttaa rauhalliselta, hiljaiselta ja tyytyväiseltä tyypiltä isosiskonsa tavoin.

Hän on kova pitämään vaatteista ja hiuksista kiinni, joten kokeilin antaa hänelle oman harson käteen ja harsoista onkin tullut hänelle semmoinen oma juttu. Harso pysyy tiukasti kädessä pitkin päivää ja se on nukkuessakin vieressä. :) Neiti nukkuu mieluiten vaunuissa ja nukahtaa sinne ihan itsekseen tutin ja oman harsonsa saadessaan.

Pikkuinen on pitkä ja hoikka ja paino ei ihan pysynyt pituuden mukana, joten aloitimme neuvolan kehotuksesta hieman maistelemaan soseita 3kk neuvolan jälkeen. Määrä mitä alas menee ei ole vielä mikään hirveän suuri, mutta paino on kuitenkin lähtenyt nousuun ja neiti on saanut hieman lisää pyöreyttä kasvoihinsa. Kiinteiden ruokien aloittaminen on sujunut hyvin. Neidin vatsa on sietänyt hyvin ja mitään ihottumia ei ole tullut.

Neiti innostuu ruokalautasen lähestyessä ja alkaa heiluttaa vimmatusti käsiään ja jalkojaan ja kiljahtelee innostuneesti. :)

Siskokset tulevat edelleen hyvin toimeen ja isosisko ei ole osoittanut mustasukkaisuutta. Välillä isosiskosta toki tulee äidin vauva ja häntä pitää syöttää ja pukea. :)

 Isosisko nauttii vauvan seurasta ja ilahtuu kovasti jos saa vauvalta hymyn. Isompi neiti tykkää myös auttaa vauvan hoidossa ja saattaa esimerkiksi hakea puhdistuspyyhkeen ja pyyhkiä vauvan naaman puhtaaksi tai tuoda vauvan itikiessä hänelle tutin tai lelun. Pikkusisko saa myös paljon pusuja ja silityksiä. Isosisko osaa olla hienosti varovainen ja rauhallinen vauvan kanssa.

Tällaista siis kuuluu meidän neitien arkeen.


Oikein mukavaa sunnuntaita!

Ripaus vaaleanpunaista

13. maaliskuuta 2014


Ihastuin Annon pellavatyynyliinojen hentoon vaaleanpunaiseen sävyyn ja klikkailin kaksi tyynyliinaa ostoskoriin. Kevät siis hiipii pikku hiljaa meidänkin kotiin! :)

Laitoin myös kahvintuoksuisen vaaleanpunaisen tuoksukynttilän yöpöydälle. Noissa WoodWickin tuoksukynttilöissä on aika vahva tuoksu, joten jo pelkästään korkin avaaminen tuo huoneeseen pienen ilman raikastuksen.


Pidän kovasti maanläheisistä ja rauhallisista väreistä makuuhuoneessa, joten tuo hento vaaleanpunainen tuntuu aivan tarpeeksi "rohkealta" väripilkulta ja tuo sen kaipaamani keväisen tuulahduksen makuuhuoneeseen.


Millaisia fiiliksiä vaaleanpunainen väri teissä herättää?


P.S. Indiedays Blog Awards ehdokkaiden haku on jälleen käynnissä. Käykäähän ehdottamassa suosikkejanne!


Oikein mukavaa torstai iltaa kaikille! :)



Eteisen muutos

8. maaliskuuta 2014

Olin jo pidemmän aikaa haaveillut eteisen pintaremontista ja ilmeen päivityksestä. Tähän tarjoutuikin kiva mahdollisuus kun pääsin tekemään yhteistyötä Tamperelaisen Seinäruusun kanssa.

Kaksi eteisen seinistähän oli aikaisemmin tapetoitu vaaleansinisellä ruusukuvioisella tapetilla ja eteinen tuntui turhan romanttisesti sisustetulta muuhun asuntoon nähden. Vaaleansiniseen väriin oli myös vähän turhan hankala lähteä yhdistämään muita värejä, ja se rajoitti paljon tilan sisustuksen muuttamista. Vanha tapetti miellytti reilu pari vuotta sitten kovasti silmää, mutta niin se mieli vain muuttuu.


Koska päätarkoitus oli eteisen ilmeen yhtenäistäminen muun asunnon kanssa, valitsin tapetiksi samaisen Cole & Sonin Woods tapetin, jota meiltä jo keittiön välitilasta löytyy. Seinäruususta löytyy muuten koko Suomen suurin tapettivalikoima, joten jos tapetin hankinta on ajankohtaista kannattaa ihmeessä käydä tutustumassa!

Seinäruusun koko valikoimaan ja palveluihin pääset tutustumaan Tampereen Kuninkaankadun myymälässä. Voit myös klikkailla itsesi Seinäruusun Verkkokauppaan ja tutkia sieltä löytyvää tarjontaa.


Eteisen naulakko meni myöskin vaihtoon ja miehen kanssa eräänä iltana vaihtoehtoja verkkokaupoissa selatessamme päädyimme yksimielisesti tammen värisiin Muuton The Dots-ripustimiin ja tilasimme viiden kappaleen paketin *:ista. Tilaamme luultavasti vielä pari Dots-ripustinta lisää.

 Väliaikaiseksi eteisen istuimeksi hain sängynpäädyssämme olleen vanhan penkin. Miehen tarkoituksena on siis vielä rakentaa eteiseen penkki, mihin kengät saadaan kunnolla mahtumaan. Tavarat vielä vähän hakevat paikkoja ja vie tietenkin oman aikansa, että eteisestä tulee oman näköinen, mutta eiköhän siitä hyvä tule. Ainakin eteinen näyttää ja tuntuu entistä valoisammalta ja tilavammalta.

Tykkään kovasti! :)

Oikein hyvää naistenpäivää ja
 mukavaa viikonlopun jatkoa kaikille! :)

*sisältää mainoslinkin.


Kuusi DSR-tuolia!

2. maaliskuuta 2014


Yksi pitkäaikainen haavemme on vihdoin toteutunut! :)

Ruokahuoneesta löytyy nimittäin nyt kuusi Vitran Dsr-tuolia! Tuolit olivat netin myynti-ilmoituksen mukaan käytettyjä, mutta uudenveroisessa kunnossa. Hinakin oli varsin maltillinen.

Tuolit ovat tosiaan aivan uutta vastaavassa kunnossa ja jokaisesta tuolista löytyy Vitran tarra pohjasta. Ehdottomasti siis yksi parhaimmista ostoksistani! :)

Meillähän oli aikaisemmin kolme noita Dsr-tuoleja ja toisella puolella pöytää löytyi neljä Artekin 69-tuolia, jotka kunnostin ja maalasin mustiksi. Uusien ilmavampien tuolien myötä ruokahuone näyttää tilavammalta, valoisammalta ja yhtenäisemmältä. Omaan silmään ainakin, kokonaisuus on hieman levollisempi.

Dsr-tuolit ovat osoittautuneet jokaisen pennosen arvoisiksi. Ne ovat mukavat istua ja ilo silmälle. Pidän myös siitä että tuolit ovat kevyet, helpot liikutella ja puhdistaa. 


Tuo pöydällä näkyvä kromin värinen kulho löytyi myöskin H&M:n paketista. Iittalan Festivo-kynttilänjalkoja tarttui pari lisää kirpparireissulta. Haaveilen vielä jonain päivänä omistavani muutaman korkeamman Festivo-jalan. :)

Me täällä jatketaan eteisen pintarempan parissa. Siitä lisää lähiaikoina ;)


Oikein mukavaa sunnuntaita!


CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan